Srpski radikali podržali sporazum o uspostavljanju saradnje između Novog Sada i Kumanova!

Odbornička grupa Srspske radikalne stranke u Skupšitni Grada Novog Sada podržala je predlog odluke da se uspostavi saradnja između Grada Novog Sada i Opštine Kumanovo. 

    „Srpska radikalna stranka zastupa principijelan stav da na sva tri nivoa vlasti ne treba stupati u odnose saradnje i partnerstva sa gradovima, oblastima i regijama koje pripadaju državama koje su priznale nezavisnu šiptarsko-terorističku narko „državu Kosovo“. Međutim, u slučaju Opštine Kumanovo, moramo imati u vidu širi društveni, kulturni i istorijski kontekst, kao i značaj koji jedan ovakav sporazum može imati za opstanak i autonomiju srpske nacionalne manjine u Makedoniji. Srpski narod se na prostorima današnje Makedonije vekovima u nazad rađao, živeo, borio i umirao. To je prostor Stare Srbije, Vardarske Srbije, tlo na kome se rađala velika i moćna srednjovekovna srpska država, gde smo posle skoro 500 godina turskog zuluma krenuli u jednu od najvećih bitaka Prvog balkanskog rata, Kumanovsku bitku i doneli dugoočekivanu slobodu. Na prostorima današnje Makedodnije odolevali smo pokušajima bugarizacije našeg stanovništva, kao što se i dan danas naša nacionalna manjina bori protiv agresivne i vrlo perfidne asimilacije. Baš zato što ne možemo izjednačiti štetne odluke podaničke vlasti Makedonije sa njenim stanovništvom i kulturno-istorijskim značajem za Srbiju podržaćemo ovaj predlog. Zato što stanovništvo Makedonije možda i najbolje zna i na svojoj koži oseti šta znači terorizam šiptarskih separatista, poput Srba na Kosovu i Metohiji“ – istakla je Marina Nedeljković, odbornik Srpske radikalne stranke u Skupštini Grada Novog Sada.

    „Iznad Kumanova nalazi se brdo Zebrnjak sa jednim od najvažnijih spomen obeležja, kojim je odata počast svim stradalim srpskim vojnicima u Kumanovskoj bici, 1912. godine. Vlada Republike Srbije, sto godina nakon bitke finansirala je obnovu ovog kompleksa. Pored toga, za Kumanovo nas vežu duboki srpski koreni, škole, crkve i sve druge instutucije koje su vekovima nicale na području ove opštine  – zaključila je Marina Nedeljković.

    Srpska radikalna stranka predlaže i da Grad Novi Sad u narednom periodu pokrene proceduru za uspostavljanje partnerskih odnosa i saradnje sa Herceg Novim, gde je i te kako živa srpska nacionalna manjina u trenucima kada se ova nova država „Montenegro“ svim silama bori da uguši i iz istorije izbriše sve što ima konotaciju srpstva. Pored toga, izuzetan značaj bi imalo i uspostavljanje partnerskih odnosa sa gradovima i opštinama koje pripadaju Republici Srpskoj, imajući u vidu sve oštrije namere zapada da ukine legitimitet ove tvorevine. 

 

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM