Srpski radikali pružili punu podršku venecuelanskom predsedniku Nikolasu Maduru

U Narodnoj skupštini Republike Srbije održana sednica Grupe prijateljstva narodnih poslanika sa Venecuelom. Ambasadu Venecuele predstavljala je Dia Nader de El Andari. Njoj se obratio predsednik Srpske radikalne stranke prof. dr Vojislav Šešelj:

„Kao predsednik najveće opozicione parlamentarne stranke ovlašćen sam da izrazim punu solidarnost sa narodom Venecuele i predsednikom Venecuele u vašoj borbi za očuvanje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Mi Srbi smo prošli kroz tragično iskustvo proteklih godina i decenija, a ono što nas vezuje za narod Venecuele su pre svega naši zajednički neprijatelji. Oni koji su razbili jugoslovensku državu, zapadne sile, dakle, koji su pocepali srpski narod u više država, koji su 1999. godine bombardovali Srbiju, 2000. godine su ovde izazvali mafijaški puč, sve najgore kriminalce i izdajnike srpskog naroda upregli su u svoja kola i pučem su došli na vlast. Naravno, bila je greška i s naše strane, mi koji smo do tada bili vlast (socijalisti i mi, srpski radikali), međusobno smo se sukobili. Moram da kažem ne našom radikalskom krivicom, i to je pomoglo našim neprijateljima. Punih 12 godina trajala je ta mafijaška vlast i skoro uništila Srbiju.

Sada se Srbija polako oporavlja, stekla je moćne saveznike, prijatelje, pre svega Rusiju i Kinu, dve najmoćnije države budućnosti. Veoma cenimo prijateljstvo Venecuele, Kube, Indije i mnogih drugih zemalja iz Latinske Amerike, Afrike i Azije, pre svega. Mi smo spremni, u granicama naših skromnih mogućnosti, da našu solidarnost sa predsednikom Madurom i vašim narodom izrazimo na svakom mestu.

Do danas samo sam ja bio član ove Grupe prijateljstva sa Venecuelom ispred naše stranke, jer imamo 22 poslanika.

Postojala je naša ljutnja, jer sam želeo da budem šef te Grupe prijateljstva sa Venecuelom. Vaš bivši, pokojni predsednik (u vreme kada sam ja bio pred Haškim tribunalom) imao je onaj čuveni sukob sa španskim kraljem i jedan ekspert haškog tužilaštva u jednom trenutku me usporedi sa vašim predsednikom. A ja kažem – Predsednik Venecuele je li legalno izabran? Izabrao ga je narod Venecuele. Je li tako? Ovaj se morao složiti. A ko je izabrao španskog kralja? Fašistički diktator Franko ga je doveo na vlast. Postoji to u stenogramima mog suđenja i ja to imam na engleskom jeziku i ako želite mogu vam komplet poslati.

Tako ova jedna mala anegdota može da posvedoči da smo mi srpski radikali mnogo ranije pratili zbivanja u Venecueli i podržavali vaše napore da budete gospodari sopstvene sudbine.

Ja smatram da je većina srpskog naroda na vašoj strani, a da ste to mogli da primetite krećući se svuda u Srbiji. I ubeđen sam da će tako biti i ubuduće.

A danas ne samo da imamo zajedničke neprijatelje, nego imamo i zajedničke prijatelje. Oni koji su naši prijatelji i vaši su prijatelji.

A i nama preti slična opasnost, jer ovo što se sada dešava na ulicama Beograda time rukovode zapadne ambasade u Beogradu. To bi bilo još agresivnije da su uspeli da nađu vođu. Ne mogu da nađu pravog čoveka. Ovi koji se pojavljuju, oni su mnogo kompromitovani.

Ali, ostaje nam borba za jedan bolji svet, za svet nezavisnih država i naroda u kome će svaki narod biti gospodar svoje sudbine, raspolagati svojim prirodnim bogatstvima i neće dozvoliti nikakvo mešanje sa strane.

Bilo mi je veliko zadovoljstvo da vas slušam danas.

I još jednom naglašavam da su sve naše simpatije i sva naša ljubav upućeni narodu Venecuele i vašem legalnom i legitimnom predsedniku. Pozivam vas da budete gost na krsnoj slavi Srpske radikalne stranke, 12. februara, na kojoj će biti, očekujemo, veći broj diplomata iz prijateljskih zemalja.”

Danas su svi poslanici Srpske radikalne stranke pristupili poslaničkoj Grupi prijateljstva sa Venecuelom u znak pune podrške venecuelanskom predsedniku Nikolasu Maduru, koji uživa ogromnu podršku svog naroda. Srpski radikali su uvereni da će se legitimno izabrana vlast uspešno suprotstaviti svim imperijalističkim pokušajima zapadnih sila da izvrše državni udar u toj suverenoj zemlji.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER