UPOZORAVAMO USTAVNI SUD DA JE POSLEDNjI ČAS DA OGLASE NEUSTAVNIM ODREDBE ZAKONA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI KOJIMA SE SKRNAVI SRPSKI JEZIK

Srpska radikalna stranka podseća javnost da je 2. juna 2021. godine Ustavnom sudu Republike Srbije podnela Inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Ustavni sud, nažalost, nije postupao po ovoj inicijativi.

Srpski radikali skreću pažnju da Zakon o rodnoj ravnopravnosti, odnosno odredbe koje dovode u pitanje srpski jezik i kojima se pokušava uvesti nekakav novogovor u naš jezik, stupaju na snagu tri godine nakon donošenja Zakona, odnosno početkom juna 2024. godine.

Pozivamo Ustavni sud da u narednom periodu, pre stupanja na snagu spornih odredbi ovog zakona obavezno postupi po Inicijativi Srpske radikalne i da utvrdi nespornu neustavnost ovih odredbi.

Podsećamo da je narod u panici zbog pretnji novčanim kaznama ukoliko ženu trenera ne oslovljava sa trenerka ili trenerica, što bi ženu mornara morali zvati mornarica, ženu koja prodaje ćevape ćevabdžinica, ženu kupca mala kupa, odnosno kupica i ostale novotarije, koje su zapravo idiotarije, poput psihološkinja, sociološkinja i ostalih ološkinja.

Posebno je sa aspekta Ustava sporno usklađivanje sa ovim zakonom guvernera, ministra, narodnog poslanika, zaštitnika građana..., jer su upravo tako definisani u Ustavu, pa bi „preimenovanje“ zahtevalo i promenu Ustava.

Srpska radikalna stranka apeluje na sudije Ustavnog suda da ne podležu političkim evropejskim uslovima, već da sačuvaju i lično i dostojanstvo Ustavnog suda i da hitno odlučuju po ovoj inicijativi, a neka konsultuju Odbor za standardizaciju srpskog jezika, koji je, kao jedino merodavan, ocenio da ovaj zakon nikako ne može ostati u pravnom sistemu Republike Srbije.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM