Vratićemo kulturi mesto koje joj pripada!

„Ukoliko nam narod na predstojećim pokrajinskim izborima ukaže poverenje, Srpska
radikalna stranka će posebnu pažnju posvetiti oblasti kulture i javnog informisanja, jer rezultati rada naprednjačkog pokrajinskog režima u ovoj sferi ne zaslužuju prelaznu ocenu. Umesto kojekakvih fantomskih organizacija i kulturnih događaja sumnjive i problematične sadržine, obezbedićemo dodatno finansiranje Matice srpske, Srpskog narodnog pozorišta, Narodnog pozorišta u Subotici, muzičke i filmske produkcije, kao i drugih institucija i manifestacija koje baštine i promovišu istoriju, tradiciju i kulturu srpskog naroda i nacionalnih manjina koje žive u Vojvodini. Ulaganje u kulturu, u svojoj suštini, nosi kapitalni karakter, jer kultura oplemenjuje i usavršava čoveka u punom smislu.“ – izjavio je na današnjoj
konferenciji za medije Đurađ Jakšić, prvi na listi Srpske radikalne stranke na predstojećim pokrajinskim izborima.

Jakšić je rekao, da je hitno potrebno stati na put javašluku i uvesti red u oblasti javnog informisanja, gde isključivo mediji bliski režimu dobijaju sredstva iz pokrajinskog budžeta.

„Za udarnu medijsku pesnicu režima, Radio televiziju Vojvodine, godišnje se u proseku
izdvaja preko 1,7 milijardi dinara za osnovnu delatnost i „projektno“ finansiranje. Sa
prevaziđenom programskom šemom, kulturnim, zabavnim, sportskim i filmskim programom koji ne gleda niko i informativnim programom koji neodoljivo podseća na „Pink“, milioni investirani u RTV su bačen novac. Stimulansi iz pokrajinskog budžeta ne smeju ostati privilegija onih regionalnih i lokalnih medija, koji su na volšeban način privatizovani pre nekoliko godina. Sredstva iz budžeta APV moraju biti jednako dostupna svim medijima, bez obzira na njihovu političku orijentaciju i simpatije.“ – naglasio je Jakšić.

Srpski radikali su podržali formiranje Fonda za obnovu kulturno – istorijskog
nasleđa Sremskih Karlovaca, ali su nezadovoljni zbog katastrofalne realizacije planiranog, u poslednje dve godine.

„Sremski Karlovci su srpski Sion, centar duhovnosti, pismenosti i kulture, ali se na
čelu opštine nalazi lopovska družina, koja nije u stanju da pripremi čak ni projektno –
tehničku dokumentaciju, kako bi angažovala sredstva iz Fonda za obnovu kulturno – istorijskog nasleđa. Uvešćemo striktnu kontrolu prilikom dodele i trošenja budžetskog novca tzv. NVO sektoru. Istinsko muzičko, filmsko, književno i scensko stvaralaštvo može očekivati podršku iz pokrajinskog budžeta. Srpski radikali su spremni da kulturi vrate mesto koje joj pripada.“ – zaključio je Đurađ Jakšić.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM