Konferencija za novinare, 2. decembar 2021. godine

Aleksandar Šešelj: Poštovani novinari, Srpska radikalna stranka poziva naprednjački režim da odustane od najavljene promene Ustava, zato što skupština u kojoj je predstavljena samo vlast, jednopartijski parlament, nema nikakav legitimitet da promeni u ovom trenutku Ustav. Ustav se menja po diktatima iz inostranstva, po diktatima Venecijanske komisije, koja nije nikakav skup eksperata, već par ekselans političko telo, putem kojeg najmoćnije zapadne zemlje ucenjuju zemlje kao što je Srbija, koje se nalaze na takozvanom evropskom putu i u tom smislu su primorane da na svaki mogući način ispunjavaju ultimatume koji dolaze iz inostranstva. Najavljenom promenom Ustava izuzima se u potpunosti Narodna skupština iz procesa izbora sudija, narušava se princip podele vlasti, a Narodna skupština je, pored predsednika Republike, jedini državni organ koji ima direktan legitimitet od građana, budući da građani Srbije na izborima biraju sastav Narodne skupštine, kao što i direktno biraju predsednika Republike.

Ukoliko se ove promene sprovedu, one će otvoriti vrata još većoj korupciji u našem pravosuđu, izuzeće se javnost iz čitavog postupka izbora sudija i tužilaca i napravićemo još veći problem i još veću anomaliju u pritisku koji imaju sudije, odnosno sudovi u Srbiji i od stranih i od domaćih faktora, koji nemaju nikakvu nadležnost niti bilo kakvo ovlašćenje da utiču na sudije i na tužioce i na njihov izbor.

Mi smatramo da od ovog referenduma treba odustati, da nije kasno da se referendum otkaže i da se odloži. Onda kada Skupština Srbije bude saobražena narodnoj volji, kada bude imala legitimitet od naroda, od građana Srbije i ukoliko su promene Ustava zaista potrebne, Ustav bi trebalo promeniti u svim segmentima, a ne na parče, jer nijedna zemlja ne menja ustav tako što će promeniti samo jednu oblast. Ukoliko zaista ustav ne valja, onda ga treba promeniti u celini ili u svim oblastima u kojima je potrebna promena, a ne samo u jednoj oblasti.

I ono što je skandalozno u svemu ovome, nijedna zemlja koja je suverena ne menja ustav pod pritiskom iz inostranstva. Ako treba da se promeni ustav, to mora da bude izraz narodne volje, izraz volje građana Srbije, a ne Venecijanske komisije, bilo koje strane zemlje, njihove ambasade i slično.

Ukoliko naprednjački režim nastavi sa ovim procesom promene ustava, pokazaće da je u potpunosti servilan prema zapadnim silama, prema Venecijanskoj komisiji, prema zapadnim ambasadama u Srbiji koje te procese podržavaju i pokazaće da umesto narodne volje više podržava i sprovodi ono što je pritisak iz inostranstva.

Izvolite, ukoliko imate nekih pitanja.

Novinar Srbin info, Gradimir Potić: Gospodine Šešelj, sudstvo, kao treća grana vlasti, će ovim biti naročito pogođeno, znači odvojeno od građana, odvojeno od Skupštine. U čijem je to interesu da se to radi?

Aleksandar Šešelj: Svakako nije u interesu građana Srbije, imajući u vidu da se najavljenim promenama u potpunosti isključuje javnost iz postupka izbora sudija, što je najveći kvalitet izbora sudija u Skupštini. Dakle, ne možete sakriti od građana ko će biti sudije ili ko će biti tužioci, ukoliko se oni biraju u Narodnoj skupštini, a ukoliko se budu birali po nekakvim izmišljenim telima ili kabinetima, izgubiće se javnost postupka i sudije će se birati u mraku, a na taj način vrata za korupciju u oblasti pravosuđa će biti u potpunosti otvorena i neće biti nikakve kontrole u tom procesu. To ne može da odgovara Srbiji.

Skandalozno je i licemerje zapadnih evropskih zemalja, koje podržavaju stavove Venecijanske komisije po pitanju pravosuđa u Srbiji, a ni same zapadne zemlje ne biraju sudije na način koji je Srbiji preporučen. Nemačka, koja je najveća zemlja Evropske unije, bira sudije u parlamentu kao što to radi sada i Srbija. Kako je moguće da nešto što je za Nemačku odličan model izbora sudija, u isto vreme ne važi za Srbiju, koja je na takozvanom putu evropskih integracija.

Gradimir Potić: Da li vas je iznenadilo to što predsednik u obraćanju juče nije pominjao Kosovo uopšte, s obzirom na probleme dole?

Aleksandar Šešelj: Pa nije me iznenadilo. Nisam ni toliko pomno pratio obraćanje predsednika Republike.

U svakom slučaju, mi smatramo da je pitanje Kosova pitanje od najvećeg prioriteta za svaku političku opciju u Srbiji, bilo da se nalazi u vlasti ili u opoziciji, i da po pitanju Kosova i Metohije ne sme biti bilo kakve podele na političkoj sceni i meni se čini da taj konsenzus o očuvanju Kosova i Metohije u sastavu Srbije i očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije još uvek ne postoji u Srbiji. To mora da bude zajedničko svim državotvornim strankama u Srbiji.

Gradimir Potić: I na kraju, kako vidite predstojeće demonstracije zakazane za subotu, reakciju opozicije, a i reakciju vlasti, na kraju krajeva?

Aleksandar Šešelj: Demonstracije koje se održavaju, po našem mišljenju, nisu u korist građana Srbije, pošto kada se blokiraju najprometnije beogradske ili najprometnije saobraćajnice, a i međunarodni auto-putevi, naravno, u to spadaju, to ne može da bude u interesu građana Srbije. A ono što je neobjašnjivo jesu stavovi čelnika režima, koji kažu da će da zamole policiju da urade ovo ili ono.

Meni se čini da policija mora da radi svoj posao, da obezbedi svaki skup koji je prijavljen, u skladu sa zakonom, da se takav skup održi, ali da mora i da spreči neprijavljene skupove i one skupove koji čine direktnu štetu građanima Srbije onemogućavajući njihovo kretanje.

Gradimir Potić: Imamo reakciju vlasti da je predsednik Vučić izjavio da će, eto, policija pustiti ljude i da se suzdržava, dok je Vulin rano jutros upotrebio reči da će pozvati policiju na nasilje. To su njegove reči.

Aleksandar Šešelj: Nisam ni video izjavu ministra Vulina, ali u svakom slučaju, policija treba da radi svoj posao i zna se šta su zakonske nadležnosti policije u svakom slučaju, pa i u ovom slučaju organizacije, odnosno obezbeđivanja bilo kojih protesta, policija treba da postupa u skladu sa zakonom. A ono što je nenormalno jeste – kako može bilo koji državni funkcioner, da li je to ministar policije, predsednik Republike, premijer ili bilo ko drugi, da zamoli policiju za ovo ili za ono. Policija mora da radi svoj posao. To je dužnost policije, i da postupa u skladu sa zakonom, a ne prema molbama ovih ili onih.

Gradimir Potić: Hvala vam.

Aleksandar Šešelj: Ukoliko nemate više pitanja, hvala vam što ste došli.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM